Services voor vrachtwagen en industrie

 • Balanceren truckbanden
 • Herprofileren/Snijden
 • Bandendruk en stikstofvulling
 • Uitlijnen truck
 • Herrubberen/Loopvlakvernieuwing
 • Vlootcontroles/Vlootbeheer
 • Herstelling van truckbanden en velgen
 • Vulcaniseren
 • 24/7 pechverhelping in België en Europa

Balanceren truckbanden

Heeft uw voertuig een trillend stuur of trilt de hele cabine? Dat duidt vaak op onbalans. Het wiel is dan niet overal even zwaar. Dat heeft verschillende oorzaken.

Elke band, nieuw of oud, is iets zwaarder aan de ene kant dan aan de andere kant. Kuilen in de weg, een stoeprand of andere obstakels beïnvloeden die onbalans verder. Ook onregelmatige slijtage van het profiel kan voor onbalans zorgen. 

De gevolgen van onbalans zijn groter dan u misschien denkt. Zelfs een klein verschil van vierhonderd gram heeft in de praktijk grote gevolgen. Door de grote diameter van een vrachtwagenband groeit zo’n klein verschil uit tot een kracht van veertig kilo. Rijdt een vrachtwagen tachtig kilometer per uur, dan werkt die kracht vierhonderd keer per minuut op de band.

Onbalans kan ervoor zorgen dat er onregelmatige slijtage aan banden ontstaat, waarbij de wielophanging onnodig veel te verduren krijgt. De band staat immers in verbinding met de rest van de truck. Rijdt u er lang mee door, dan leidt dit uiteindelijk tot hogere onderhouds- en reparatiekosten. De extra krachten, ontstaan door onbalans, kosten extra energie. Daardoor zullen ook de brandstofkosten hoger uitvallen dan nodig. 

Een goed gebalanceerde truckband heeft minder weerstand en rijdt dus zuiniger. 

Wat zijn de voordelen van balanceren?

 • Verhoogt rijcomfort: een trillend stuur of trillende cabine zijn verleden tijd.
 • Voorkomt hoge onderhouds- en reparatiekosten.
 • Verlaagt brandstofkosten: een goed gebalanceerde truck rijdt zuiniger.
Vraag meer info

Uitlijnen truck

Uitlijnen truck

Een slecht uitgelijnde vrachtwagen verbruikt meer, verlaagt het comfort van rijden en doet je banden sneller en ongelijkmatig slijten. Daar de vrachtwagen  niet overal gelijk wordt belast,  krijg je een onregelmatige slijtage. Ook de mechaniek van de vrachtwagen kan daardoor afzien. Dit heeft ook gevolgen voor je brandstofverbruik. Met een goed uitgelijnde combinatie kun je tot zo'n 4% op je brandstofverbruik besparen. 
De Brabandere beschikt over de meest moderne apparatuur om uw vrachtwagen correct uit te lijnen. 

Een slechte uitlijning herkent u aan:

 • ongelijkmatige slijtage aan de binnenkant of buitenkant van de band
 • het afwijken van de vrachtwagen naar 1 kant
 • te zwaar of licht sturen van de vrachtwagen
 • het niet terug draaien van het stuur na een bocht
 
Maak nu je afspraak.

Herstelling truckbanden en -velgen

Voor een herstelling van uw band of velg kan je bij De Brabandere terecht.
In principe kunnen wij alle schades door inrijding repareren: hielen, gescheurde nokken, loopvlakken, zijwanden.
Wanneer een gewone herstelling niet voldoende is , gaan wij de band vulcaniseren zodat de band weer zo goed als nieuw en even sterk is als voorheen.
 
Is jouw velg beschadigd?
Geen probleem, ongeacht het voertuigtype kunnen we met de juiste kennis uw velg professioneel herstellen.

Contacteer ons.

Herstelling truckbanden en -velgen

Herprofileren

Herprofileren

Om voor herprofilering in aanmerking te komen, moeten vrachtwagenbanden op de zijwand zijn voorzien van het symbool ‘U’ of de markering ‘Regroovable’.
Het beste moment om te herprofileren is als de band 3 tot 4 mm profiel heeft. De resterende profieldiepte wordt vastgesteld door de meeste versleten zone van de band te meten.
De nieuwste profielen zijn voorzien van een herprofileerputje wat het vaststellen van de herprofileringsdiepte vereenvoudigt.
Met de juiste voorzorgsmaatregelen is het mogelijk om het profiel moeiteloos op te snijden naar 7 à 8 mm.
Herprofilering leidt tot een enorme besparing: 25 tot 30 procent van de gereden kilometers. Dat betekent dus dat je er een kwart langer mee kunt rijden.
Herprofilering is wel werk voor specialisten. Een te diepe herprofilering kan dusdanige schade veroorzaken dat de band niet meer vernieuwd kan worden en vroegtijdig moet worden vernietigd.
​Profile Tyrecenter De Brabandere beschikt over de kennis en kunde die nodig zijn om een maximaal resultaat te bereiken.

  Vraag meer info

Loopvlakvernieuwing

Ook het vernieuwen van het loopvlak (rechappage) is een specialistisch onderdeel van de uitgebreide trucklantenservice. In de transportsector is bandenvernieuwing een algemeen beproefde methode om de levensduur van banden te verlengen en de kilomoterkostprijs te verlagen. Een band met meerdere levens is erg in trek. Vernieuwen is milieuvriendelijk en het procedé vergt minder energie dan de productie van nieuwe banden.

 
Vraag meer info

Loopvlakvernieuwing

Bandenspanning en stikstofvulling

Bandenspanning en stikstofvulling

De juiste bandenspanning is essentieel om op een veilige en comfortabele manier de weg op te gaan. De lucht in de band draagt de massa, dus is het belangrijk dat deze wordt aangepast in functie van de belasting en de snelheid waarmee de band zich voortbeweegt.
 
Een correcte bandenspanning leidt tot:

 • een verlaagd brandstofverbruik
 • minder slijtage van de band
 • een excellente grip
 • een uitstekende wegligging
 
Daarom adviseren wij minstens 2x per jaar de banden van uw vloot op de juiste druk te laten zetten. We komen met onze mobiele service truck op uw terrein en zetten al uw truckbanden op de correcte bandendruk.
Verkiest u deze controles te vermijden, vul dan uw banden met stikstof. Uw banden blijven steeds op de juiste druk en er is geen kans op oxidatie van de velgen.


  Vraag meer info

Vlootcontroles/vlootbeheer

De Brabandere heeft een professioneel programma om uw vloot op te volgen.
Wij zorgen voor preventieve en periodieke controles van uw vloot met één groot doel,  uw bandenbeleid te optimaliseren en je bandenkost te doen dalen.
Dit kan door de werken uit te voeren op uw  terrein.
Als  klant heb je rechtstreekse toegang tot de statistieken van de banden van uw vloot . 
Vraag meer info

Vlootcontroles/vlootbeheer

24/7 Pechservice

24/7 Pechservice

Pechverhelping in België en gans Europa. 24/24 en 7/7. U bent de klok rond verzekerd van goede service, waar uw truck ook gestrand staat.
We snappen als geen ander dat u onderweg geen tijd te verliezen heeft. Onze pechservice is een geruststellende verzekering tegen bandenpech.

Vraag meer info 

Of  bel onze vestigingen indien u gestrand staat en onze hulp nodig hebt.
Bel Waregem 056 60 34 01
Bel Gent 09 253 16 25
Bel Deinze 09 386 13 21