Welke informatie vind je op een band

Welke informatie vind je op een band

Op een band vind je heel wat informatie terug. Uiteraard vind je er het merk en het type van de band terug, maar ook de bandenmaat, de productiedatum en zoveel meer. Maar hoe lees je nu de bandenmaat af?

BREEDTE (BIJV. 195)
Het eerste getal staat voor de doorsnede van de band. Deze varieert van 125mm tot ongeveer 335mm. Banden worden steeds met stappen van 10 millimeter breder. 

FLANKHOOGTE (BIJV. 65)
Het tweede getal staat voor de flankhoogte van de band. Deze wordt weergegeven als percentage van de breedte. Bij de bandenmaat 195/65R16 is de flankhoogte van de band 65% van de breedte. In het voorbeeld is de flankhoogtehoogte dus 65% van 195mm en daarmee 126,75mm.

BANDENTYPE (BIJV. R)
De ‘R’ in de bandencode staat voor ‘Radiaal’. Dit vertelt hoe de band is gefabriceerd. Radiaal betekent dat de koorden, die de basis van de band vormen, radiaal door de band lopen.

VELGMAAT (BIJV. 15)
Het derde getal staat voor de doorsnede van de velg. Deze meten we diagonaal en vanaf de velgrand. De velgmaat wordt in bijna alle gevallen aangegeven in inches. In Europa hebben de meeste personenauto’s een velgmaat die varieert tussen de 14 en 21 inch.

DRAAGVERMOGEN (BIJV. 91)
Het laatste getal, de belastingsindex, geeft aan wat het draagvermogen van de band is. Het getal (91) komt overeen met een aantal kilogram dat de band kan dragen (91 = 615 kilogram).

SNELHEIDSINDEX (BIJV. H)
De letter na het draagvermogen geeft de snelheidsindicatie van een band aan. Net zoals bij het draagvermogen, komt de letter overeen met een bepaalde snelheid. De snelheidsindex in dit voorbeeld is H en komt overeen met 210 km/u. Dit betekent dat technisch de band een snelheid van 210 km/u aankan.

Op de band vind je ook de productiedatum terug Bijv. DOT0521
Dit betekent dat de band geproduceerd is in de vijfde week van 2021
DOT staat voor Department Of  Transportation
 

Ecolabel

In 2012 werd het eerste bandenlabel geïntroduceerd. In mei 2021 wordt een nieuw EU-bandenlabel geïntroduceerd om consumenten uitgebreidere informatie te geven over bepaalde bandeigenschappen.

Op het nieuwe label zijn de klassen voor ‘rolweerstand’ en ‘remprestatie op nat wegdek’ geherstructureerd; bovendien worden de geluidsprestaties nu weergegeven door het aantal decibels en de letters A, B of C.

Eindgebruikers hebben toegang tot aanvullende informatie over hun gekozen band in een EU-database door de QR-code op het label te scannen.
 

Twee nieuwe pictogrammen en nieuwe klassen


Een andere nieuwe feature betreft twee pictogrammen die aangeven of dit een autoband met sneeuwgrip betreft die voldoet aan de EU-typegoedkeuringsnormen – ook wel bekend als de sneeuwvloktest – en/of een niet-gespijkerde band die grip op ijs biedt in overeenstemming met de nieuwe ISO-norm. Vanaf mei 2021 moet de EU-bandenlabelinformatie ook beschikbaar zijn voor banden voor zware bedrijfswagens (klasse C3).

Op het nieuwe label blijven de klassen A tot C ongewijzigd. Voor C1- en C2-banden, respectievelijk voor personenauto’s en bestelwagens, worden de banden die voorheen in klasse E voor rolweerstand en grip op nat wegdek vielen, nu ingedeeld in klasse D die vroeger leeg was, terwijl de banden die voorheen in de klassen F en G zaten, nu worden ingedeeld in klasse E. Dit maakt het label duidelijker en gemakkelijker te interpreteren.
 

QR-code


Consumenten kunnen meer informatie over elke band downloaden door de QR-code te scannen die in de rechterbovenhoek van het bandenlabel staat. De QR-code is gelinkt aan de EPREL-database (EPREL = European Product Registry for Energy Labelling), die het productinformatieblad bevat.

Dit blad toont alle labelwaarden voor de specifieke band, evenals de begin- en einddatum van de productie van het betreffende model. De productinformatiebladen worden individueel door de fabrikant in de EPREL-database ingevoerd en, zoals in het verleden, wordt de toewijzing aan de juiste labelklasse ook door de betreffende fabrikant afgehandeld.

Het nieuwe EU-bandenlabel is bedoeld om consumenten te helpen bij het kiezen van brandstof- efficiëntere banden, terwijl ze tegelijkertijd informatie krijgen over de remafstanden.

Zowel voor eindgebruikers als fleetowners kan de keuze voor banden met een lagere rolweerstand leiden tot substantiële besparingen in termen van brandstofkosten en tot lagere emissies.

De duidelijke informatie over de grip op nat wegdek zorgt voor meer verkeersveiligheid, terwijl de informatie over het externe afrolgeluid bedoeld is om de geluidsoverlast van het wegverkeer te verminderen.

Ecolabel