Last van de kou? Voorkom het bij je auto.

Last van de kou? Voorkom het bij je auto.

Bevroren autoruiten 


Je auto 20 minuten stationair laten draaien, verwarming op max, daarzijn we geen fan van. Een emmer heet water over je voorruit kappen, daarvan nog minder. Voor je het weet barst je ruit door dat onooglijke barstje en het te grote temperatuurverschil.

Spuit ontdooivloeistof op je ruiten en geef het product wat tijd. Je krabber kan soelaas brengen als je er geen hebt. Gebruik je sproeivloeistof niet. Het aangevroren laagje maakt je ruitenwissers kapot. Zijn je ruitenwissers vastgevroren? Sproei wat ontdooivloeistof, tik voorzichtig los met je krabber, maar vooral: forceer niets.

Zorg dat je in je auto een poetsdoek hebt liggen om condens aan de binnenkant weg te vegen. Oh, en sneeuw en ijs, klop het van je kledij voor je in de wagen stapt. Eens dat smelt, dampen je ramen erg snel aan.

 

Handrem bevroren 


Dit probleem lost vanzelf op eens je motor warmgedraaid is. Eens voldoende warm lost de vastgevroren hendel of handremkabel spontaan. 
Bij wagens met een elektronische handrem stelt dit probleem zich niet omdat de handrem op stroom werkt en niet met een kabel. 
De truc van vader vroeger: zet hem in eerste of achteruit, die doet het ook nog altijd.

 

Vastgevroren portier 


Met wat druk op de lijsten van het portier, kun je meestal het ijslaagje kraken waardoor je in je wagen kan. De deurrubbers preventief insmeren met een rubberstick of talk voorkomt het aanvriezen ook.

Onthoud dat je alle nodige ramen ijsvrij moet maken die nodig zijn om alle handelingen als bestuurder goed te kunnen uitvoeren. Bij een ongeval speelt dit in je nadeel als dat niet het geval is. Na hevige sneeuwval moet je trouwens het pak sneeuw op je dak en motorkap verwijderen. “Jaja, dat waait er wel af,” is een argument waar bij een ongeval niet naar wordt geluisterd. Je zult zelf maar een paksneeuw op je voorruit krijgen en zo iets tegenkomen …

De Brabandere helpt je graag veilig de weg op. Niet zeker of je wagen “gezond” de winter doorkomt? Contacteer ons  en we kijken het graag voor je na. Voor jouw veiligheid en die van wie met je meerijdt.