Is jouw auto klaar voor de zomer?

Is jouw auto klaar voor de zomer?

Bakken & braden 
 

Een recente publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Nature’ claimt dat we dit jaar 70% kans hebben op een bloedhete zomer. In het artikel staat te lezen dat de aarde in de ban is van een zogenaamde ‘warme anomalie’, een periode waarin het een stuk warmer is dan gewoonlijk. Die periode zou duren tot en met 2022. Dat wordt deze zomer dus weer bakken en braden. Meteorologen voorspelden destijds ook al de extreme warmte tijdens de zomers van 2018, 2019 en 2020. De nodige voorbereiding dringt zich dus op. En dat geldt ook voor je wagen. 


Van een wisselvallige winter naar een zorgeloze zomer 

 
Zo rij je bijvoorbeeld beter niet met winterbanden tijdens een hittegolf. Winterbanden presteren het best in winterse omstandigheden en temperaturen onder de 7 graden. Dat komt door de samenstellling van het rubber. Die samenstellling, of compound, zal in warme temperaturen sneller vervormen, waardoor de remafstand toeneemt. Bij een temperatuur van 35 graden Celsius liggen de remprestaties van winterbanden gemiddeld 30% lager. Zomerbanden zorgen bovendien voor meer wendbaarheid en betere grip, ook bij een nat wegdek. Een duidelijke boodschap. Heb je nog je winterbanden liggen op de auto? Dan is het hoog tijd om die te laten vervangen. Zo kom je zorgeloos de zomer door. 
 

Travel tips & tricks 

 
De auto blijft het favoriete vakantievervoermiddel van de Belgen. We doen niks liever dan tijdens de zomer met de helft van ons hebben en houden richting het zuiden te karren. Voor we weer collectief de baan op gaan, enkele tips:

- Wil je het hoofd koel houden op de périphérique rond Parijs? Laat dan voor je vertrek de airco nakijken.   

- Hot, hotter, hotst. Niet alleen in de wagen kan het warm worden, ook de motor wordt door de hitte extra belast. Een kleine onderhoudsbeurt voor je op reis vertrekt is allerminst een slecht idee.  

- Wacht niet tot je in de bergen zit om je remmen te testen. Werkten ze voordien al minder goed? Laat ze dan vervangen voor je de zon opzoekt. 

- Ook het oliepeil moet nagekeken worden. Hoe groter de afstand die je aflegt hoe hoger het olieverbruik. Neem een fles mee als reserve. Motorolie dus. Cava mag ook, maar die is voor later.   

- â€‹Laat niets aan het toeval over. Check of alle gereedschap en hulpmiddelen in de wagen aanwezig zijn. Gevarendriehoek, brandblusser, fluohesje, … Controleer ook of het reservewiel nog in orde is. Je weet maar nooit.  Niet zeker of alles aanwezig is en naar behoren werkt? 


Kom langs bij De Brabandere en wij zorgen dat jij zorgeloos de zomer doorkomt.